Categories
Activitats TTT

El món educatiu i les empreses TIC de la comarca col·laboren en el marc d’Osona Tic Talent

El programa vol impulsar la creació i retenció de talent tecnològic a la comarca, difondre les oportunitats professionals del sector digital, les demandes i les opcions per formar-se i engegar una carrera professional en aquest sector

Les empreses reclamen cada cop més personal qualificat amb coneixements TIC, un sector professional amb una activitat reconeguda i ben remunerada, però amb una oferta que ni de bon tros cobreix la demanda. Dues iniciatives que s’han engegat recentment a Osona pretenen posar remei a la situació: el programa Osona Tic Talent, amb l’objectiu d’atraure i retenir el talent que emergeix de la formació professional de la comarca i Osona Digital Academy, que ofereix formacions intensives per generar nous desenvolupadors Full Stack.

Osona Tic Talent és un projecte de col·laboració público-privada que té per objectiu potenciar l’encaix del nou talent creat als centres educatius de la comarca amb les empreses tecnològiques del territori. En aquest marc, s’ha treballat per actualitzar el currículum dels cicles de grau superior de sistemes i programació d’acord amb les noves necessitats empresarials i s’han coordinat les pràctiques duals dels joves de segon any dels esmentats cicles entre les diferents empreses vinculades al projecte. 

Les pràctiques de formació dual són claus tant per als joves, que els permeten completar els seus estudis amb experiències reals, com per a les empreses, a qui ajuden a apaivagar la manca de professionals qualificats en el sector TIC. Les empreses que hi participen són Grup Seidor, Informàtica Feu, Inducontrol, Quopiam i Goufone i, en breu, se n’hi incorporaran sis més. 

I els centres educatius involucrats són l’Institut Cirviànum de Torelló, La Salle de Manlleu, l’Escorial de Vic i el Centre Teknos-Campus Professional de la UVic-UCC. En aquesta edició, n’han sortit una quarantena llarga d’alumnes que participen a les pràctiques de formació dual.

En aquest marc, també s’està treballant en una jornada per difondre les sortides professionals del món tecnològic i donar visibilitat a les empreses tecnològiques del territori. L’objectiu d’aquesta jornada passa per fomentar les vocacions tecnològiques, promoure i impulsar les matrícules de formació professional en aquests àmbits i arrelar el nou talent digital a la comarca.

Desenvolupadors web sense experiència laboral ni acadèmica

Per altra banda, una desena de persones sense experiència en l’àmbit tecnològic s’han transformat en desenvolupadors Full Stack. De les persones que han acabat el curs, set ja han estat contractades: cinc al Grup Seidor, una a l’Ajuntament de Centelles i una darrera al Centre Tecnològic Beta

Tots ells han participat en la iniciativa Osona Digital Academy, una formació intensiva de 850 hores, impartides durant sis mesos, que va finalitzar el passat setembre. El projecte va arrencar el passat mes de març amb el repte de convertir els alumnes, sense experiència laboral ni acadèmica en l’àmbit tecnològic, en professionals del desenvolupament web per incorporar-se al mercat laboral.

Osona Digital Academy, a diferència de models formatius tradicionals, no requereix coneixements previs, els alumnes aprenen a través de projectes pràctics, individuals i col·laboratius, i en contacte constant amb empreses del sector.

Osona Digital Academy és un projecte que s’emmarca en els objectius de dos grans macroprojectes de Creacció: Talent i Noves oportunitats, en el qual participen 23 municipis d’Osona i Osona Lab City, on l’Ajuntament de Vic hi desplega una operació orientada a generar nous recursos d’innovació social i digital, amb la col·laboració també de Creacció.

Primera fornada d’alumnes “il·lusionant”

Una de les empreses amb més demanda de talent TIC i impulsora de la iniciativa Osona TIC Talent és el Grup Seidor, que a principis d’any va inaugurar les oficines de Vic i donava el tret de sortida a una nova promoció d’estudiants en pràctiques. Una promoció formada per alumnes dels cicles formatius de la comarca i de cinc persones més que han sortit d’Osona Digital Academy. 

A la inauguració de les noves oficines i benvinguda a la nova promoció, Eugeni Baqué, director d’Operacions de Seidor, es va  mostrar molt “il·lusionat”. “Osona Tic Talent ofereix l’oportunitat perquè els joves puguin acabar de formar-se en l’àmbit tecnològic a través d’unes pràctiques laborals remunerades i a jornada completa, que els facilitarà enriquir-se de l’experiència i optar, posteriorment, a ser contractats”, va apuntar.

En la mateixa línia es va expressar Héctor Ruiz, cap d’estudis de Cicles Formatius de l’Institut Cirviànum de Torelló: “Aquest projecte és la suma d’una tasca que, des de fa mesos, portem a terme tant des de l’administració com les empreses tecnològiques, junt amb les universitats i instituts del territori, per aprofitar la conjuntura tecnològica actual i convertir la comarca d’Osona en un territori amb personal TIC de referència”.

Bet Franquesa, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vic, que també va assistir a l’acte, va explicar que “les empreses d’Osona necessiten professionals del sector tecnològic, sobretot en un moment de dèficit d’aquest perfil. Per tant, Osona Tic Talent respon a les necessitats de les companyies i dels joves amb vocació tecnològica, i també cobreix una funció d’equilibri territorial en el sector tecnològic molt rellevant”. Pel que fa a aquesta última apreciació, cal recordar que el dèficit de professionals joves en l’àmbit tecnològic és especialment rellevant fora de les grans ciutats.