Categories
Activitats TTT

Saps què és la Taula de Polígons de Vic?

A la trobada es gestionen conjuntament i a les diverses zones industrials temes de manteniment, i projectes estratègics com la seguretat, la mobilitat, la transició energètica i la gestió de residus

Des de l’Ajuntament de Vic i Creacció, ja fa més de 10 anys que es treballa conjuntament amb el teixit empresarial de la ciutat a través de la Taula de Polígons, un instrument que permet potenciar la col·laboració publicoprivada. A la trobada, que té un caràcter regular, hi participen les tres representacions empresarials de polígons de Vic (AiNEV- Associació Industrials Nord-Est Vic, PAE i Empresaris Vic Nord), l’Ajuntament de Vic i Creacció.

La iniciativa té com a objectiu facilitar les activitats empresarials del dia a dia. Els àmbits de treball conjunt són múltiples: es tracten des de temes operatius de manteniment i conservació de l’espai públic fins a projectes estratègics com la seguretat, la mobilitat, la transició energètica, la gestió dels residus i compres conjuntes.

Algunes exemples concrets. La brigada de l’Ajuntament vetlla pel manteniment dels polígons en àmbits com la jardineria, la millora de l’asfaltat en calçades, voreres i encimentats, la neteja diària, l’enllumenat i la senyalització. Els polígons s’han sumat a la iniciativa “Vic, cardioprotegida”, per evitar casos de possibles aturades cardiorespiratòries, instal·lant dos desfibril·ladors públics, que es complementen amb 12 aparells més que han cedit empreses privades.

També s’està treballant per tal de millorar i incentivar una mobilitat laboral sostenible. Així, es delimiten aparcaments de vehicles i bicicletes, i s’instal·len reductors de velocitat. A més, s’ha habilitat un aparcament de camions gratuït amb 35 places al polígon les Casasses, al costat de l’Eix Transversal.

Vic instal·la càmeres de seguretat a les zones industrials

Una de les últimes actuacions impulsades per la Taula de Polígons ha estat la instal·lació de tres càmeres de control de trànsit i control de matrícules a les principals entrades de les zones industrials de Vic. La iniciativa es va presentar fa uns dies davant la premsa.

Les càmeres de control s’han instal·lat a la carretera de Roda, al costat de l’aparcament de camions municipal, a la rotonda de la carretera de Manlleu i a la rotonda de la carretera de Sant Hipòlit de Voltregà.

La gestió del control d’aquestes càmeres s’ha integrat al sistema de seguretat municipal de la Guàrdia Urbana de Vic. També s’han tingut en compte les càmeres instal·lades per l’Ajuntament de Gurb per tal de cobrir tot el perímetre industrial.

Tècnicament, cada punt de control consta d’una càmera LPR (reconeixement automàtic de plaques de matrícules), una càmera d’ambient (control visual 24 hores al dia més gravació d’imatges), dos focus infrarojos i un mòdul de comunicacions apte per operar a la intempèrie. També consta d’un sistema de comunicacions d’alta capacitat amb Fibra Òptica (FO) que connecta amb el centre de control de la Guàrdia Urbana de Vic.

En aquest marc, el regidor de Serveis i Manteniment, Albert Castells, va explicar a la roda de premsa que aquest és un pas més per focalitzar Vic com una ciutat intel·ligent que treballa a través de la tecnologia, en aspectes claus com la seguretat o el medi ambient.

L’APEU, programa pilot als polígons de Vic

Per altra banda, Vic és un dels primers municipis de Catalunya que promou la creació d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) en sòl industrial. L’Ajuntament de Vic, a través de Creacció i amb la col·laboració d’AINEV (Associació Industrials Nordest de Vic) i la Diputació de Barcelona, impulsen des de fa dos anys una prova pilot per implantar aquest sistema de gestió en els polígons de Malloles, Les Casasses i El Bruguer.

Aquesta iniciativa, també de col·laboració publicoprivada, té com a objectiu transformar aquesta zona industrial en una zona de cooperació empresarial, de foment de la competitivitat de les empreses, de contribució a la generació d’ocupació i de creació d’un entorn econòmic sostenible a partir d’un pla d’actuació que combini les necessitats del teixit econòmic amb els interessos públics de la ciutat.

Els àmbits d’interès concrets on s’actuarà estan focalitzats en quatre grans qüestions estratègiques: la mobilitat segura i sostenible, la seguretat privada, el manteniment d’incidències en jardineria, asfaltat, neteja, enllumenat, etc.  i la transició verda en l’àmbit energètic i de residus. 

El projecte té una durada d’entre 3 i 5 anys i funciona a través de la gestió privada d’una entitat gestora. La principal via de finançament són les quotes obligatòries de les empreses, fet que implica als membres amb un model de gestió de coresponsabilitat on tothom hi participa econòmicament i amb presa de decisions. 

El passat 27 d’octubre es va presentar i aprovar el pla d’actuació de l’APEU a l’Assemblea extraordinària de socis i sòcies d’AINEV. El nou pas es valora molt positivament des de totes les parts implicades en el projecte. 

Així ho valora Conxita Flores, presidenta de l’associació AINEV: “Aquesta eina ens permet fer un salt qualitatiu i professionalitzar més la seva gestió. S’ha de prendre consciència que formem part d’un espai i que tenim una corresponsabilitat per mantenir-lo, cuidar-lo i millorar-lo amb la col·laboració entre privats i l’administració”.